Asi každý už někdy slyšel o smaragdu nebo akvamarínu. Avšak málokdo ví, že tyhle dva minerály patří do skupiny berylů. A skupinu berylů doplňuje také růžový morganit, jemuž je věnovaný dnešní článek.

Morganit - křemičitan diberylnato-trihlinitý - byl poprvé identifikován v roce 1910 a v následujícím roce byl Georgem F. Kunzem pojmenován po známém finančníkovi, bankéři a vášnivém sběrateli drahokamů J. P. Morganovi. Morganit bývá také někdy někdy nazýván růžovým smaragdem. Krystalizuje v šesterečné soustavě a vytváří prizmatické až tabulkovité krystaly. Mezi obvyklé odstíny patří světle růžová, fialová, lososová nebo broskvová. Růžové zbarvení způsobuje přítomnost manganových nebo cesiových kationtů. Morganit se hojně využívá ve šperkařském průmyslu, kde se brousí jako drahý kámen. Hodnota morganitu se odvíjí především od intenzity barvy, velikosti a čistoty.

Přírodní morganity mají nejčastěji barvu pastelovou, světlou a proto se právě kvůli sytosti barvy často tepelně upravují.

Největší morganit, který byl doposud nalezen (Severní Amerika, r. 1989), měřil okolo 30 cm a vážil úctyhodných 115 000 ct, tedy cca 22 kg. Byl pojmenován jako ,,Rose of Maine" (Růže z Maine).

Mezi největší světová naleziště morganitu patří Madagaskar, Brazílie, Afgánistán, Pakistán, Mosambik.

Morganit je kamenem čisté a ryzí lásky.

 

Morganit prirodni krystal Morganit s albitem