Hackmanit je mimořádně vzácná, na síru bohatá odrůda sodalitu, která vykazuje tenebrescenci. Poprvé byl objeven v Grónsku v roce 1896 L. C. Boergstroemem a později byl pojmenován po Victoru Axel Hackmanovi, finskému geologovi. Nicméně unikal zájmu klenotníků až do nedávné doby (1991), kdy byl nalezen první vysoce kvalitní brusný hackmanit, který byl objeven v kanadském Quebecu.

Hackmanit má těsně po těžbě světle až tmavě fialovou barvu, ale jakmile je vystaven slunečnímu záření, barva rychle mizí a mění se na šedavou nebo zeleno-bílou. Když se umístí zpět do temné místnosti nebo když je vystaven krátkovlnnému UV světlu, fialová barva se pomalu vrací. Změna barvy může nastat během několika sekund je-li vystaven slunečnímu záření, ale návrat k původní barvě může někdy trvat až týden. Tento efekt se může opakovat neustále, je však trvale zničen vysokým zahřátím.

Některé hackmanity (z Afghánistánu a Barmy) mají naopak na počátku barvu krémově bílou, ale na slunečním světle se rozvinou do fialové až růžovočervené barvy, která může znovu vyblednout, pokud je ponechána nějakou dobu v tmavém prostředí. Pod UV světlem pak září růžovo-oranžovou barvou.

Na e-shopu jej najdete tady HACKMANIT

HACKMANIT  HACKMANIT

HACKMANIT  HACKMANIT